Zapraszam na kotlety mielone z piersi indyka z dodatkiem startej marchewki oraz drobno pokrojonej dymki. W ten sposób przemycimy trochę warzyw do codziennej diety. Polecam
60 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mięsa mielonego z piersi indyka
2 średnie marchewki
2 małe dymki ze szczypiorkiem
1 jajko
3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia
1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich
olej do smażenia
Kotlety mielone z marchewką i dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Do marchewki wkładamy mięso oraz pokrojoną drobno dymkę ze szczypiorkiem. Dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy ręką masę mięsną. Formujemy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy np.: z puree ziemniaczanym i surówką. Smacznego
Komentarze