Kotlety mielone z marchewką

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

Świetny pomysł na wykorzystanie marchewki po ugotowaniu rosołu oraz urozmaicenie tradycyjnych mielonych.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 5 porcji:
    250 g mielonego mięsa wieprzowego
    1/2 gotowanej marchewki (może być z rosołu)
    1 średnia cebula
    1 jajo
    2-3 łyżki natki pietruszki
    1 czerstwa kajzerka
    sól
    pieprz
    przyprawa do mięsa mielonego
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia (rzepakowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę namaczamy w wodzie. Do niedużej miski wykładamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i marchewkę, odciśniętą kajzerkę, wybijamy jajo. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy przy pomocy dłoni do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Dłońmi formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor (z obu stron).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować