Kotlety mielone z kaszą jęczmienną

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Te kotlety to istna poezja. Czegóż chcieć więcej?!? I aromat, i smak, no i oczywiście "taniość". Dzięki kaszy robimy ich o wiele więcej, niż z samego mięsa mielonego. Przy tym kasza oprócz niepowtarzalnego smaku, daje nam coś więcej. Kotlety są soczyste, wprost rozpływają się w ustach...teraz sobie myślę, że chyba to "taniość" nie będzie, bo na bank na dwóch, trzech, czterech...no, nie można się im oprzeć!

Gorąco polecam! Źródłem inspiracji był artykuł ze strony Przyślij Przepis.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

    1 jajko

    100 g kaszy jęczmiennej

    1 ząbek czosnku

    1 cebula

    2 łyżki mąki

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety mielone z kaszą jęczmienną 1. Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

    Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy tylko chwilę, by oddał swój aromat.

    Mięso mielone mieszamy z kaszą, podsmażoną cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Z przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować