Kotlety mielone Polonezy

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Na niedzielny obiad lub na imprezę polecam soczyste kotlety mielone upieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie, a Ty zaoszczędzisz mnóstwo czasu. W jednym czasie piekły się wszystkie, a ja miałam czas na przygotowanie surówki i ziemniaków. Są delikatne i zawierają w sobie zdecydowanie mniej tłuszczu niż smażone. Spróbuj i przekonaj się sam.

  • 20 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki śmietany
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
    • Sól
    Składniki na farsz:
    • 1 cebula
    • ½ kg pieczarek
    • 2 łyżki musztardy sarepskiej
    • 2 łyżki ketchupu pikantnego
    • Sól
    • Pieprz
    • Olej do smażenia
    Składniki dodatkowe:
    • 10 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone polonezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą i wlewam śmietanę.
    Dokładnie wyrabiam masę mięsną i robię duże okrągłe kotlety. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdy kotlecie robię głęboki otwór i odstawiam na bok.
  • farsz 2. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, bardzo drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję musztardę oraz ketchup i jeszcze dwie minutki smażę.
  • farsz 3. Każdy otwór w mięsie napełniam farszem i posypuję żółty serem startym na tarce o dużych oczkach.
    Piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
  • kotlety 4. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować