Kotlety mielone pod pierzynką

4 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, masz ochotę na odmianę, oto przepis dla Ciebie. Takie kotlety również możesz przygotować na różne uroczystość, święta.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1szt. cebuli
    • 1 łyżka przyprawy Gyros
    • 2 łyżki śmietany 12%
    • Sól
    • 1 szt. jajka całego
    Pozostałe składniki:
    • 3 szt. cebuli czerwonej
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 łyżeczka cukru
    • Szczypta soli
    • 5szt. ogórka kiszonego
    • 100 g sera żółtego
    • 6 łyżek ketchupu pikantnego
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety mielone pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso mielone przekładasz do miski, dodajesz obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijasz jajko, wsypujesz bułkę tartą, sól, przyprawę Gyros, wlewasz śmietanę i wyrabiasz masę mięsną. Z masy mięsnej robisz sześć kulek, rozpłaszczasz ją dłonią. Następnie układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • kotlety 2. Cebule czerwone obierasz, drobno kroisz. Do cebuli dodajesz ocet, cukier, sól, dokładnie mieszasz. Ogórki kiszone kroisz w plasterki, ser żółty ścierasz na tarce o dużych oczkach.

    Każdy kotlet smarujesz ketchupem, nakładasz po dwie łyżki cebuli czerwonej. Na cebuli układasz plasterki ogórka i posypujesz startym serem żółtym.

    Pieczesz w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
  • kotlety 3. Kotlety gotowe, podajesz z ziemniakami.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować