Kotlety makaronowe z kurczakiem, cukinią i pieczarkami z nutą kebaba

5 (9 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. To pyszne i bardzo ekonomiczne danie do którego możemy dodać składniki którymi dysponujemy za każdym razem je modyfikując. Dzisiejsza moja propozycja to kotlety z dodatkiem kurczaka, sera żółtego, mozzarelli oraz cukinii, pieczarek i papryki. Przyprawa kebab-gyros bardzo je urozmaica, nadaje ciekawy smak i zapach. Idealne zarówno na obiad, podwieczorek czy kolację. Sprawdzą się również na domowej imprezie. Ja wykorzystałam makaron, który został mi z rosołu. Przygotowałam je w dwóch wersjach smażone i pieczone w piekarniku. Jedne i drugie wyszły pyszne i zniknęły błyskawicznie. Mi osobiście bardziej smakują pieczone w piekarniku.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: ok. 9-10 kotletów
    • ok. 250g ugotowanego makaronu nitki ,
    • filet z kurczaka ( u mnie 200g),
    • 2-3 łyżki startej cukinii,
    • 2-3 pieczarki,
    • ząbek czosnku,
    • po 2-3 paseczki papryki czerwonej i żółtej,
    • 2-3 łyżki startego żółtego sera,
    • 2-3 łyżki startej mozzarelli,
    • 1 łyżka przyprawy kebak-gyros,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 2-3 łyżki maki ziemniaczanej,
    • olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Placki

Kotlety makaronowe z kurczakiem, cukinią i pieczarkami z nutą kebaba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy przyprawa do kebaba i polewamy oliwą, dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na około 1 godz.
    Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki,
    przekładamy do miski.
    Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Cukinię i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki pokroić w drobna kostkę.
    Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać. Jeśli masa wydaje nam się za rzadka to dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej, a jeśli za gęstą i to odrobinę mleka. Masa musi być zwarta, aby kotlety nam się nie rozwalały.
    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy masę łyżką, forując placuszki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 200-210° C przez około 10-15 min z każdej strony. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować