Pizza rolls z sosem czosnkowym, serami, szynką i grillowaną cukinią

4.95 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Pizza rolls czyli pizza w formie roladek (ślimaczków) to fajna przekąska na „jeden kęs”. Jest smaczna i sycąca. Rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi. Idealna na domówkę, Sylwestra itp. Można zabrać je również do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Idealne na każda okazję.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ciasto:
    • 25g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych,
    • 350 g mąki ( u mnie do pizzy 00),
    • ok. 200 ml letniej wody,
    • łyżeczka cukru,
    • łyżeczka soli ( u mnie himalajska),
    • łyżka oliwy,
    sos czosnkowy:
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 4-6 łyżek jogurtu naturalnego,
    • 2-3 łyżki majonezu,
    • 1 łyżka posiekanego koperku ( może być suszony),
    • 1/4 łyżeczki soli,
    • szczypta pieprzu,
    dodatki :
    • ok. 10 plasterków szynki ( u mnie konserwowa),
    • ok. 10 plasterków żółtego startego sera,
    • tarta mozzarella,
    • kilka pasków papryki (u mnie czerwona),
    • mała cukinia (opcjonalnie)
    • 1-2 łyżeczki przyprawy do pizzy,
    • sól, pieprz do smaku
    • olej do podsmażenia,
Wystaw ocenę:

4.95 (19 ocen)

Zobacz również:

Pizzerinki

Pizza rolls z sosem czosnkowym, serami, szynką i grillowaną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy.
    Drożdże z cukrem mieszamy dokładnie z ok. 50 ml letniej wody (w wyższym naczyniu, aby się nam nie wylały gdy zaczną rosnąć), odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dodajemy do mąki z solą. Dodajemy oliwę, wodę ( wodę nalewamy stopniowo według potrzeby) i wyrabiamy gładkie ciasto ( im dłużej będziemy wyrabiać tym ciasto będzie puszystsze). Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 min. W tym czasie przygotowujemy dodatki.
    Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na sos razem mieszamy.
    Cukinie kroimy w plastry i grillujemy.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokątny placek ( u mnie zazwyczaj o wielkości ok. 25 cm x 50 cm).
    Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy sos czosnkowy, następnie układamy plastry sera, szynkę, grillowana cukinie, paprykę. Wszytko posypujemy starta mozzarellą oraz przyprawą do pizzy. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku i sklejamy. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3 cm.
    Układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 min, aby ciasto urosło. Wkładamy razem z kratką, którą umieszczamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do ok. 225 stopni na około 15-20 min, aż będą rumiane. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować