Kotlety makaronowe z szynką, serami, cukinią i papryką

4.92 (12 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Takie makaronowe pizzerinki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. To pyszne i bardzo ekonomiczne danie do którego możemy dodać składniki którymi dysponujemy za każdym razem je modyfikując. Dzisiejsza moja propozycja to kotlety z dodatkiem szynki konserwowej, sera żółtego, mozzarelli oraz cukinii, pieczarek, papryki i czerwonej cebulki. Przyprawa do pizzy i keczup bardzo je urozmaica. Idealne zarówno na obiad, podwieczorek czy kolację. Sprawdzą się również na domowej imprezie. Ja wykorzystałam makaron, który został mi z rosołu.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: ok. 9-10 kotletów
    • ok. 250g ugotowanego makaronu nitki ,
    • 100 g szynki konserwowej,
    • 1 mała czerwona cebula,
    • po 2-3 paseczki papryki czerwonej i żółtej,
    • 2-3 łyżki startej cukinii,
    • 2-3 pieczarki,
    • 2-3 łyżki startego żółtego sera,
    • 2-3 łyżki startej mozzarelli,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka przyprawy do pizzy,
    • 2 łyżki ketchupu,
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
    • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • olej do smażenia,
    • sól i pierz do smaku (opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

4.92 (12 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety makaronowe z szynką, serami, cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety makaronowe z szynką, serami, cukinią i papryką 1. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski.
    Szynkę kroimy w kostkę. Cebule drobno kroimy. Cukinię i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryki kroimy w drobna kostkę.
    Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Jeśli masa wydaje nam się za rzadka to dodajemy jeszcze trochę mąki ziemniaczanej, a jeśli za gęstą i to odrobinę oliwy. Masa musi być zwarta, aby kotlety nam się nie rozwalały.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę , forując placuszki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 200-210° C przez około 10-15 min z każdej strony. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować