Kotlety fasolowe a la mielone

  • wyświetlono: 3199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Sycące, a jednocześnie lekkie i zdrowe - właśnie takie są te jarskie kotlety. Dodatek sera nie jest tutaj obowiązkowy, ale dodaje kotletom wyjątkowego smaku. Doskonałe nie tylko w towarzystwie sałatki i ziemniaków, ale także z bułką, w formie burgera albo z ulubionym sosem na ciepło, np. pomidorowym

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

- puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu),
- ok. 2 łyżki otrębów owsianych (lub bułki tartej),
- 2 łyżki startego, żółtego sera*,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka oregano,
- świeżo mielony, czarny pieprz,
- sól,
- ok. 1/2 szklanki płatków kukurydzianych,
- niewielka ilość oleju do smażenia.

Sposób przygotowania przepisu:

Kotlety fasolowe a la mielone

  • Miksowanie fasoli do kotletów1. Fasolę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski. Miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Doprawianie masy do kotletów fasolowych2. Do masy fasolowej dodajemy otręby (bułkę tartą), starty ser, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Panierowanie kotletów fasolowych3. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z masy fasolowej formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Smażenie kotletów fasolowych4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ok. 1 łyżki), kładziemy kotlety. Smażymy z obu stron do zrumienienia (po ok. 3-4 minuty z każdej strony).
PP_03-2015

Porady

Można pominąć ser żółty (w wersji dla wegetarian należy użyć sera na podpuszczce syntetycznej) lub zastąpić go innym (mozzarellą, fetą, itp.) albo wegańskim tofu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyfasolaoreganoczerwona fasolabez mięsadietetycznemajeranekkotletzdrowedla jaroszakotlet mielonyobiad bezmięsnykuchnia za grosiksycący obiadwegetariańskie kotletywegetariański obiaddania z patelniźródło białkadla dbających o linięniedrogi obiaddania z fasolilekkie kotletydania z czerwonej fasolikotlety z fasolikotlety dla jarosza

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlety sojowe z frytkami.

Dodane przez: KuchareczkaDorota

Kotlety sojowe a' la schabowe i kalafior...

Główne składniki smażymy w fryturze,...

Karkówka a`la strogonow.

Dodane przez: Aneta_77

Karkówka a`la strogonow

Pyszny, treściwy gulasz z karkówki...

Mielone fasolowo-gryczane

Dodane przez: Iwona75

Mielone fasolowo-gryczane

Wegetariańskie mielone, w których...

Dodane przez: zuzia042

poniedziałkowe A 'la spaghetti

To danie wymyśliłam kiedy brakowało...

Piersi a la Portinio

Dodane przez: aniato

Piersi a la Portinio

Pyszne, soczyste i proste w przygotowaniu...

Kotlety dyniowo-fasolowe

Dodane przez: czarrna

Kotlety dyniowo-fasolowe

Bezmięsne kotlety

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE