Kotlety fasolowe a la mielone

4.99 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sycące, a jednocześnie lekkie i zdrowe - właśnie takie są te jarskie kotlety. Dodatek sera nie jest tutaj obowiązkowy, ale dodaje kotletom wyjątkowego smaku. Doskonałe nie tylko w towarzystwie sałatki i ziemniaków, ale także z bułką, w formie burgera albo z ulubionym sosem na ciepło, np. pomidorowym

Składniki:

  • - puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu),
    - ok. 2 łyżki otrębów owsianych (lub bułki tartej),
    - 2 łyżki startego, żółtego sera*,
    - ząbek czosnku,
    - łyżeczka majeranku,
    - łyżeczka oregano,
    - świeżo mielony, czarny pieprz,
    - sól,
    - ok. 1/2 szklanki płatków kukurydzianych,
    - niewielka ilość oleju do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.99 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety fasolowe a la mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miksowanie fasoli do kotletów 1. Fasolę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski. Miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Doprawianie masy do kotletów fasolowych 2. Do masy fasolowej dodajemy otręby (bułkę tartą), starty ser, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła i przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Panierowanie kotletów fasolowych 3. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z masy fasolowej formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Smażenie kotletów fasolowych 4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ok. 1 łyżki), kładziemy kotlety. Smażymy z obu stron do zrumienienia (po ok. 3-4 minuty z każdej strony).

Porady

Można pominąć ser żółty (w wersji dla wegetarian należy użyć sera na podpuszczce syntetycznej) lub zastąpić go innym (mozzarellą, fetą, itp.) albo wegańskim tofu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Majeranek Oregano Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować