Kotlet z piersi z duszonymi pieczarkami

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Szybki i smaczny obiad na większą ilość osób, do tego ziemniaki puree, dowolna surowka lub dwie i cóż więcej potrzeba ?

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 pojedynczych piersi z kurczaka
    4 jajka
    bułka tarta najlepsza swoja
    sól, pieprz mielony, przyprawa do kurczaka
    1 kg pieczarek
    3 cebule
    łyżka masła
    ok. 350 ml śmietanki kremówki
    sól i pieprz do smaku
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sosy

Kotlet z piersi z duszonymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą pierś z kurczaka przeciąć na dwie płaskie części, delikatnie rozklepać, posypać solą, pieprzem i przyprawą, odstawić do lodówki.
    W tym czasie umyte pieczarki pokroić i razem z pokrojoną cebulą przesmażyć na maśle aż do utraty soków, posolić, podlewać śmietanką sukcesywnie aby pieczarki się dusiły a nie gotowały. Na koniec doprawić do smaku pieprzem, dodać natkę pietruszki.
    Opanierowane kotlety usmażyć na rumiano, wyłożyć na półmisek, obłożyć pieczarkami w śmietanie.

    Smacznego :)

Porady

Potrawę można zrobić nawet dzień wcześniej, przed podaniem odgrzać w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pieczarki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować