Kotleciki z zielonej soczewicy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę
i smażyć ja ok. 3 minuty, następnie dodać startą marchewkę, pokrojonego drobno selera naciowego oraz pokrojoną w kostkę, obraną cukinię i posiekany czosnek. Smażyć aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zostawić aż ostygną. Soczewicę opłukać, włożyć do garnka, zalać 1 L wody i zagotować.Dodać troszkę soli i zmniejszyć gaz, przykryć i gotować
około 20 minut aż cała woda zostanie wchłonięta. Zostawić do ostudzenia. Włożyć do blendera i zmiksować na puree, dodać warzywa i zmiksować jeszcze raz dokładnie. Dodać wszystkie przyprawy, jajko oraz
bułkę tartą (dodać więcej jeśli potrzeba). Dodać też posiekaną natkę pietruszk Całość dokładnie wymieszać.Włożyć całą masę do lodówki na 30 minut. Wyjąć i formować okrągłe kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju.
Komentarze