Kotleciki z zielonej soczewicy i warzyw

4.5 (172 ocen)

Bardzo zdrowe kotleciki bez mięsa.

Składniki:


  • Składniki na ok. 20 sztuk:
    2 szklanki zielonej soczewicy
    1 mała czerwona cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 mała cukinia
    1 spora marchewka
    2 łodygi selera naciowego
    1 jajko
    po 1/2 łyżeczki :suszonej bazylii,
    oregano, rozmarynu, majeranku,
    tymianki i słodkiej czerwonej papryki
    sól, pieprz
    ok. 1/2 szklanki bułki tartej+ do obtoczenia
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z zielonej soczewicy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić pokrojoną drobno cebulę
    i smażyć ja ok. 3 minuty, następnie dodać startą marchewkę, pokrojonego drobno selera naciowego oraz pokrojoną w kostkę, obraną cukinię i posiekany czosnek. Smażyć aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    Zostawić aż ostygną. Soczewicę opłukać, włożyć do garnka, zalać 1 L wody i zagotować.Dodać troszkę soli i zmniejszyć gaz, przykryć i gotować
    około 20 minut aż cała woda zostanie wchłonięta. Zostawić do ostudzenia. Włożyć do blendera i zmiksować na puree, dodać warzywa i zmiksować jeszcze raz dokładnie. Dodać wszystkie przyprawy, jajko oraz
    bułkę tartą (dodać więcej jeśli potrzeba). Dodać też posiekaną natkę pietruszk Całość dokładnie wymieszać.Włożyć całą masę do lodówki na 30 minut. Wyjąć i formować okrągłe kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować