Klasyczne kotleciki królują w naszych obiadowych daniach, a dodatek niezwykle aromatycznych, wyrazistych suszonych pomidorów jeszcze bardziej wzbogaca ich smak.
40 min
Składniki:
500g uda z kurczaka bez kości
500g mięsa z łopatki
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 bułki kajzerki
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżeczki majeranku
4 łyżki natki z pietruszki
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
sól
pieprz
160g suszonych pomidorów z oliwy
masło klarowane
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Kotleciki wypełnione suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso drobiowe, łopatkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone
w mleku zmielić maszynką do mielenia.
2.Dodać jajko, majeranek, natkę z pietruszki, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki średniej wielkości, wkładając do środka po jednej łyżeczce drobno posiekanych suszonych pomidorów.
4.Kotleciki lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym maśle klarowanym.
Komentarze