Kotleciki w sosie z brązowych pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na pół godziny. Odciskamy sok.
2.Kotlety rozbijamy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy z bakłażanem, dodajemy jajko, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i zieloną pietruszkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
3.Z masy mięsno - bakłażanowej formujemy 8 kotlecików i obsmażamy je na oleju, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 15 minut w 150 stopniach (termoobieg).
4.Przygotowujemy sos: pieczarki czyścimy i drobno kroimy. Podsmażamy chwilę na łyżce oleju, solimy, pieprzymy i dodajemy ser mascarpone. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Gotujemy 2-3 minuty.
5.Kotleciki podajemy polane sosem z dodatkiem ziemniaków i sałaty ze śmietaną.
Komentarze