Kotleciki w sosie z brązowych pieczarek

0 (0 ocen)

Mięsno - bakłażanowe kotleciki w pysznym sosie.

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
    1 bakłażan
    250 g brązowych pieczarek

    250 g sera mascarpone

    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka majonezu
    1 jajko
    2 łyżeczki mąki pszennej
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotleciki w sosie z brązowych pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na pół godziny. Odciskamy sok.
  • 2. Kotlety rozbijamy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy z bakłażanem, dodajemy jajko, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i zieloną pietruszkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 3. Z masy mięsno - bakłażanowej formujemy 8 kotlecików i obsmażamy je na oleju, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 15 minut w 150 stopniach (termoobieg).
  • 4. Przygotowujemy sos: pieczarki czyścimy i drobno kroimy. Podsmażamy chwilę na łyżce oleju, solimy, pieprzymy i dodajemy ser mascarpone. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Gotujemy 2-3 minuty.
  • 5. Kotleciki podajemy polane sosem z dodatkiem ziemniaków i sałaty ze śmietaną.

Porady

Pieczarki brązowe można zastąpić białymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mascarpone Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować