Jest to bardzo ciekawa propozycja na przygotowanie szpinaku, a ponieważ szpinak jest zdrowy i zawiera sporo żelaza powinno się jeść go dość często. W takiej formie smakuje nawet dzieciom :)
15 min
Składniki:
450g szpinaku
4 jaja
szczypiorek
otręby pszenne lub inne
czosnek
sól
pieprz
Kotleciki szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja gotujemy na twardo. Szpinak podgrzewamy, dodajemy kilka startych ząbków czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy aż nadmiar wody odparuje.
2.Szczypiorek siekamy, jaja ścieramy na tarce, mieszamy ze szpinakiem i dodajemy kilka łyżek otrębów, mieszamy. Można jeszcze przyprawić solą i pieprzem, można również dodać czosnek granulowany, jeżeli lubimy mocny smak czosnku.
3.Formujemy kotleciki, obsypujemy otrębami i smażymy na oleju, kilka minut na każdej stronie.
Komentarze