Kasza gryczana z jajkiem

4.5 (182 ocen)

  • 10 min

Zaskoczona różnorodnością przepisów z tych dwóch składników, postanowiłam wybrać jeden i przyrządzić w zaciszu domowej kuchni. Okazało się, że zwykła kasza i zwykłe jajko mogą smakować bardzo wybornie

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
    2 jajka
    pół kuli mozzarelli
    łyżka masła
    garść natki pietruszki
    1/3 szklanki bulionu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Kasza gryczana z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę zalewamy wrzątkiem solimy i gotujemy 5 minut.
  • 2. Następnie odlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę masła i natkę pietruszki. Mieszamy i układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Wyrównujemy kaszę i zalewamy bulionem.
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej 4. W kaszy robimy wgłębienia, a do nich wbijamy jaja. Mozzarellę układamy pomiędzy jajkami.
  • Zapiekanka z kaszy gryczanej 5. Tak przygotowane danie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika w razie potrzeby możemy sobie danie doprawić solą i pieprzem.

Porady

Mozzarelle najlepiej dodać dopiero przed końcem pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować