Kotleciki kalafiorowo-brokułowe z czosnkiem i żółtym serem

4.96 (26 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Pyszne, delikatne w smaku placki z kalafiora i brokuła z dodatkiem czosnku oraz żółtego sera. Mogą być samodzielnym obiadem, albo dodatkiem do niego. Idealne również na podwieczorek czy kolację. Sprawdzą się również na różnego rodzaju przyjęciach jako przekąska.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 200g kalafiora,
    • 200g brokuła,
    • 2 jajka,
    • 100g żółtego sera (startego na grubych oczkach lub drobno pokrojonego),
    • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekanego,
    • 1 łyżka startej marchewki ( na drobnych oczkach),
    • 3-4 łyżki bułki tartej,
    • 2-3 łyżki posiekanej pietruszki,
    • ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
    • po ½ łyżeczki, curry, kurkumy,
    • na czubku łyżeczki pieprzu cayenne,
    • sól, pieprz (opcjonalnie),
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania kotlecików,
Wystaw ocenę:

4.96 (26 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Placki

Kotleciki kalafiorowo-brokułowe z czosnkiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Różyczki kalafiora oraz brokuła myjemy i gotujemy około 5-7 minut w lekko posolonej wodzie, aż będą miękki, ale nie rozgotowane, odsączamy, rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków i studzimy. Następnie dodajemy jajka, starty żółty ser, bułkę tartą, pietruszkę i przyprawy. Wszytko dokładnie mieszamy.
    Z masy formujemy kotleciki (najlepiej zboczonymi w wodzie dłońmi). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy kotleciki. Każdy smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej zrobić to pędzelkiem.
    Pieczemy w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Po ok.10 minut z każdej strony. Smacznego!

Porady

Kotleciki możemy również usmażyć na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować