Koszyk Wielkanocny z ciasta drożdżowego

  • wyświetlono: 320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wykonanie jest pracochłonne ale efekt jest wspaniały.

eliza1051
  • 180min

Składniki

6 szklanek mąki, 50 g. drożdży, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g. masła, 1 łyżeczka soli.
Na lukier: około 1/2 szklanki cukru-pudru, 6 łyżek wody, dodatkowo 2 jajka do posmarowania ciasta, okrągła miska żaroodporna o średnicy 19-20 centymetrów, olej do posmarowania miski, 2 wykałaczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania przepisu:

Koszyk Wielkanocny z ciasta drożdżowego

  • Koszyk bez dekoracji1. 1. Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i dodać rozdrobnione drożdże, łyżkę cukru i 6 łyżek ciepłego mleka, nakryć ściereczką i odstawić na 15 min, nie wyrabiać.
    2. Po upływie czasu, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Na koniec dodać stopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu kiedy odchodzi od ręki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
    3. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę.
    4. Ciasto podzielić na połowę. Z jednej części uformować około 20 wałeczków równej długości, przeplatać na przemian aby uzyskać wzór kratki. Wielkość uzyskanej plecionki powinna być troszkę większa niż miska.
    5. Miskę posmarować olejem od zewnętrznej strony i układamy na niej kratkę z ciasta. Wyrównujemy, lekko dociskamy i odcinamy nadmiar ciasta przy rancie miski.
    6. Pozostałe ciasto podzielić na trzy części, (dwie większe, jedną mniejszą). Z małej części i jednej dużej, upleść dwa warkocze i uformować z nich koła. Mniejsze koło na podstawę koszyka a większe o średnicy miski na rant koszyka. Z pozostałego ciasta uformować ucho z dwóch wałków o szerokości miski. Na końce ucha, powbijać wykałaczki.
    7. Na koniec elementy układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanymi jajkami. Piec w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor przez około 45 minut. Po upieczeniu, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    8. Do miski wsypać cukier-puder. Dodawać wodę stopniowo aż lukier uzyska konsystencję gęstej śmietany.
    9. Tak przygotowanym lukrem sklejamy elementy koszyka: małe kółko, kratka z ciasta (wcześniej usuwamy miskę) na wierzch duże kółko (rant). Na koniec w rant wbijamy ucho zakończone wykałaczkami.
    10. Dekoracja koszyka, według uznania.

Porady

Jeśli masz problem z wykonaniem lukru, koszyk można skleić karmelem, a zamiast wykałaczek żeby ucho lepiej się trzymało, w środek ciasta przed upieczeniem można włożyć drut wygięty w kształt ucha.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babciŚwiąteczne Cudo
 

Komentarze

Podobne przepisy

sernik na drożdżowym spodzie

Dodane przez: renataszozda

Sernik na drożdżowym cieście z kruszonką

Tradycyjny ciężki sernik na pachnącym...

wielkanocna babka drożdżowa

Dodane przez: zauberi

Wielkanocna babka drożdżowa

Taką babkę piecze się w moim domu...

Tort jubileuszowy z grzybkami

Dodane przez: Goszka

Tort jubileuszowy Koszyk z grzybkami

Receptura na ten tort jest w mojej...

Wielkanocna baba

Dodane przez: tymbark

Drożdżowa baba wielkanocna.

Ozdobi każdy wielkanocny stół!

pyszne jajka w cieście

Dodane przez: Neblina36

Wielkanocne jajka w miseczkach z ciasta francuskiego

Wielkanocne przysmaki podaję w...

Wielkanocna babka z ciasta gofrowego

Dodane przez: anik9

Wielkanocna babka z ciasta gofrowego

Babka jest inna niż normalne babki,...