Koszyk Wielkanocny z ciasta drożdżowego

  • wyświetlono: 303 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wykonanie jest pracochłonne ale efekt jest wspaniały.

eliza1051
  • 180min

Składniki

6 szklanek mąki, 50 g. drożdży, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g. masła, 1 łyżeczka soli.
Na lukier: około 1/2 szklanki cukru-pudru, 6 łyżek wody, dodatkowo 2 jajka do posmarowania ciasta, okrągła miska żaroodporna o średnicy 19-20 centymetrów, olej do posmarowania miski, 2 wykałaczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania przepisu:

Koszyk Wielkanocny z ciasta drożdżowego

  • Koszyk bez dekoracji1. 1. Wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i dodać rozdrobnione drożdże, łyżkę cukru i 6 łyżek ciepłego mleka, nakryć ściereczką i odstawić na 15 min, nie wyrabiać.
    2. Po upływie czasu, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Na koniec dodać stopione i wystudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu kiedy odchodzi od ręki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
    3. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę.
    4. Ciasto podzielić na połowę. Z jednej części uformować około 20 wałeczków równej długości, przeplatać na przemian aby uzyskać wzór kratki. Wielkość uzyskanej plecionki powinna być troszkę większa niż miska.
    5. Miskę posmarować olejem od zewnętrznej strony i układamy na niej kratkę z ciasta. Wyrównujemy, lekko dociskamy i odcinamy nadmiar ciasta przy rancie miski.
    6. Pozostałe ciasto podzielić na trzy części, (dwie większe, jedną mniejszą). Z małej części i jednej dużej, upleść dwa warkocze i uformować z nich koła. Mniejsze koło na podstawę koszyka a większe o średnicy miski na rant koszyka. Z pozostałego ciasta uformować ucho z dwóch wałków o szerokości miski. Na końce ucha, powbijać wykałaczki.
    7. Na koniec elementy układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanymi jajkami. Piec w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor przez około 45 minut. Po upieczeniu, odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    8. Do miski wsypać cukier-puder. Dodawać wodę stopniowo aż lukier uzyska konsystencję gęstej śmietany.
    9. Tak przygotowanym lukrem sklejamy elementy koszyka: małe kółko, kratka z ciasta (wcześniej usuwamy miskę) na wierzch duże kółko (rant). Na koniec w rant wbijamy ucho zakończone wykałaczkami.
    10. Dekoracja koszyka, według uznania.

Porady

Jeśli masz problem z wykonaniem lukru, koszyk można skleić karmelem, a zamiast wykałaczek żeby ucho lepiej się trzymało, w środek ciasta przed upieczeniem można włożyć drut wygięty w kształt ucha.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babciŚwiąteczne Cudo

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kwv0ty

Dodane przez: viki2903

krem czekoladowy z wafelkami

obłędny czekoladowy deser który...

Mandarynkowa panna cotta

Dodane przez: 2milutka

Mandarynkowa panna cotta

Deser bez pieczenia na ciepłe wiosenne...

upieczone bułki

Dodane przez: rene70

Drożdżówki z serem i wiśniami

Idealne bułeczki do popołudniowej...

image-24vt6ev

Dodane przez: Kasja1986

Jabłka zapiekane pod bezą

Pyszny, delikatny jak chmurka deser...

image-09jj9o8

Dodane przez: JulkaTomeczek

Piernik staropolski

Piernik rozpływa się w ustach i...

image-0cpsbo8

Dodane przez: Monika Matysiak

Blok czekoladowy z żurawiną

Blok czekoladowy to smak z dziecięcych...