Taka delikatna ozdoba stołu wielkanocnego. Ubrany w ciekawe dodatki prezentuje się wspaniale. U mnie większość dodatków wykonałam samodzielnie.
60 min
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki+ do podsypania
1 łyżeczka kurkumy
1 jajko
Do posmarowania 1 małe jajko + 1 łyżka mleka
2 łyżki cukru
4 dag masła
Sól do smaku
2 dag drożdży
2 łyżki zimnej wody
Tłuszcz do formy(ja użyłam formę do babki)+ papier do pieczenia
Koszyk z ciasta drożdżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże pokruszyć, zalać ¼ szklanki letniej wody, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać, odstawić na parę minut by drożdże wyrosły. Do miski dodać pozostałe składniki(masło stopione) oraz wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto by odstawało od ręki(jeśli ciasto będzie za twarde, dodać letniej wody). Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na cienki placek.
Radełkiem ciąć paski około 2 cm. Blaszkę posmarować od zewnątrz tłuszczem, paski nałożyć najpierw wzdłuż wysokości a potem wzdłuż szerokości. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować koszyk. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzone ciasto zsunąć z formy, wystudzić. Pałąk koszyczka upleść z 3 paseczków w postaci warkocza, uformować kształt pałąka, posmarować jajkiem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, upiec na złoty kolor. Podobnie uczynić z kokardkami.
Po wystudzeniu pałąk i ozdoby doczepić do koszyka(ja umocowałam za pomocą wykałaczek).
Porady
1.Można do części ciasta dodać kakao i wykonać kosz w dwóch kolorach.
Komentarze