Ciasto kostka z masą mix smaków

  • wyświetlono: 800 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasta, które powstają przypadkiem okazują się tymi najlepszymi. I to takie jest.

zzewa

Składniki

BISZKOPT :
6 jajek ( M )
3/4 szk mąki pszennej typ 500
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk cukru

MASA :
500 ml mleka 3,2 %
1 budyń ( duzy na 750 ml mleka )
250 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
3 batony Twix ( pojedyncze )
10 herbatników ( typu petitki )
50 g mlecznej czekolady

POLEWA :
50 g mlecznej czekolady
5 łyżek mleka
1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kostka z masą mix smaków

  • 1. BISZKOPT :
    Białka ubić na pianę a gdy będzie prawie ubita dodawać porcjami cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.
    Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Gdy masa się połączy porcjami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózgą.
    Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
    Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. MASA :
    3/4 mleka zagotować a w pozostałym mleku wymieszać budyń i cukier.
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do tego mleka i energicznie mieszając ugotować budyń a potem zakryć dokładnie ten budyń folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
    Gdy budyń wystygnie zdjąć folię, utrzeć masło i porcjami dodawać go i ucierać.
    Batony, herbatniki i czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować a potem dodać do masy i wymieszać.
  • 3. POLEWA :
    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i kakao i mieszać aż składniki się połączą i będą gorące ale nie zagotowane.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt i ułożyć też ten papier ( to ułatwi wyjęcie ciasta gdy się zetnie ), można placek nasączyć.
    Na placek wyłożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć drugą część masy.
    Na masie dekoracyjnie ale nie musi być idealnie rozlać stróżkami polewę i ciasto schłodzić.

Porady

Dobrze jeśli ciasto wyjmiemy z lodówki na godzinę przed podaniem aby złapało pokojowej temperatury.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptczekoladabudyńciastaWielkanocna każda okazjękomuniaboże narodzenieweselesylwesterbatonymasy

Komentarze

Podobne przepisy

Kostka czekoladowa z Grześkami

Dodane przez: zzewa

Ciasto Kostka czekoladowa z Grześkami

Bardzo smaczne choć proste w przygotowaniu...

Ciasto Mix

Dodane przez: Dominika Lasota

Ciasto Mix

Delikatne ciasto na poprawienie...

xxx

Dodane przez: capri

ciasto łaciate z masą sernikową

Delikatne, sernikowe, rozpływające...

image-27jwro0

Dodane przez: joanna1974

Ciasto biała kostka z granatem

Przepis na sernik na zimno z mascarpone....

Ciasto orzechowe z masą grysikową.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto orzechowe z masą grysikową

Miodowe placki przełożone gotowaną...

ciasto czekoladowe

Dodane przez: koalka

Ciasto czekoladowe z masą czekoladową

Postanowiłam upiec coś co zadowoli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE