Ciasto kostka z masą mix smaków

0 (0 ocen)

Ciasta, które powstają przypadkiem okazują się tymi najlepszymi. I to takie jest.

Składniki:

  • BISZKOPT :
    6 jajek ( M )
    3/4 szk mąki pszennej typ 500
    2 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szk cukru

    MASA :
    500 ml mleka 3,2 %
    1 budyń ( duzy na 750 ml mleka )
    250 g miękkiego masła
    3 łyżki cukru
    3 batony Twix ( pojedyncze )
    10 herbatników ( typu petitki )
    50 g mlecznej czekolady

    POLEWA :
    50 g mlecznej czekolady
    5 łyżek mleka
    1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Batony

Ciasto kostka z masą mix smaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Białka ubić na pianę a gdy będzie prawie ubita dodawać porcjami cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.
    Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Gdy masa się połączy porcjami dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózgą.
    Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 cm x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
    Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. MASA :
    3/4 mleka zagotować a w pozostałym mleku wymieszać budyń i cukier.
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę do tego mleka i energicznie mieszając ugotować budyń a potem zakryć dokładnie ten budyń folią spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
    Gdy budyń wystygnie zdjąć folię, utrzeć masło i porcjami dodawać go i ucierać.
    Batony, herbatniki i czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować a potem dodać do masy i wymieszać.
  • 3. POLEWA :
    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać mleko i kakao i mieszać aż składniki się połączą i będą gorące ale nie zagotowane.
  • 4. PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt i ułożyć też ten papier ( to ułatwi wyjęcie ciasta gdy się zetnie ), można placek nasączyć.
    Na placek wyłożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wyłożyć drugą część masy.
    Na masie dekoracyjnie ale nie musi być idealnie rozlać stróżkami polewę i ciasto schłodzić.

Porady

Dobrze jeśli ciasto wyjmiemy z lodówki na godzinę przed podaniem aby złapało pokojowej temperatury.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Świąteczny sernik tysiąca smaków

To może cię zainteresować