Ciasto kostka truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Sezon na truskawki już mija, ale warto cieszyć się ich smakiem dalej! :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    3 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    4 jajka
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa śmietankowo-truskawkowa:
    300 ml śmietanki 30%
    1 galaretka truskawkowa

    masa truskawkowa:
    350 g truskawek mrożonych
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto kostka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić, a truskawki rozmrozić.
  • 2. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Następnie dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać do przygotowanej formy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200*C i piec ok 10-12 minut. Biszkopt wystudzić.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać tężejącą już galaretkę. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa nieco stężała.
  • 4. Rozmrożone truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus. Masę truskawkową wylać na masę śmietanowo-truskawkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować