6 dużych jajek
150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki )
30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką )
220 g cukru ( 1 szklanka )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu 10%
100 gorzkiej czekolady, startej na grubych oczkach tarki
Krem śliwkowy:
500 g śliwek, najlepiej węgierek ( waga po wypestkowaniu ), można użyć śliwek mrożonych, których wcześniej nie rozmrażamy
1/4 szklanki wody
3 łyżeczki żelatyny ( 12 g )
1/4 - 1/2 szklanki cukru ( ilość zależy od słodkości śliwek i własnych upodobań smakowych; najlepiej zacząć od mniejszej ilości, ewentualnie później dosładzając do smaku )
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500 g serka mascarpone, schłodzonego
1/2 szklanki likieru śliwkowego lub likieru amaretto ( pasować też będzie likier czekoladowy lub kawowy; w wersji bezalkoholowej - mocna herbata, osłodzona, z dodatkiem soku z cytryny )
1/4 szklanki wody
Dodatkowo:
50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
Ciasto kostka śliwkowo - czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.
2.Krem śliwkowy:
Wypestkowane śliwki przełożyć do garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a śliwki rozpadną/rozgotują. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śliwki zmiksować blenderem na gładkie puree ( nie trzeba bardzo dokładnie, mogą pozostać małe skórki ). Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1 łyżce zimnej wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ten etap przepisu najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
Po tym czasie stężały sos śliwkowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki, jednolity krem.
UWAGA: Jeżeli sos śliwkowy wyszedł zbyt twardy ( jak galaretka ), należy wówczas trochę go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki gorącej wody. Postępujemy tak gdyż zbyt zwarty nie połączy nam się ładnie z serkiem mascarpone.
3.Polewa:
W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier puder i mleko, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i dodać kakao, wymieszać. Do jeszcze ciepłej polewy dodać powidła śliwkowe i wymieszać do połączenia powideł z polewą.
4.Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie wyłożyć cały śliwkowy krem i wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem i nasączyć drugą połową ponczu. Wierzch polać przestudzoną polewą i posypać płatkami migdałów. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Komentarze