Ciasto kostka śliwkowo - czekoladowa

  • wyświetlono: 986 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszny, wilgotny przekładaniec - puszyste, kakaowe blaty biszkoptowe przełożone kremem śliwkowym.

alexia
  • 120min

Składniki

Biszkopt kakaowy:

6 dużych jajek
150 g mąki pszennej tortowej ( 1 szklanka minus 2 łyżki )
30 g kakao ( 3 łyżki z lekką górką )
220 g cukru ( 1 szklanka )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu 10%
100 gorzkiej czekolady, startej na grubych oczkach tarki

Krem śliwkowy:

500 g śliwek, najlepiej węgierek ( waga po wypestkowaniu ), można użyć śliwek mrożonych, których wcześniej nie rozmrażamy
1/4 szklanki wody
3 łyżeczki żelatyny ( 12 g )
1/4 - 1/2 szklanki cukru ( ilość zależy od słodkości śliwek i własnych upodobań smakowych; najlepiej zacząć od mniejszej ilości, ewentualnie później dosładzając do smaku )
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
500 g serka mascarpone, schłodzonego


Polewa czekoladowo - śliwkowa:

125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
5 łyżek powideł śliwkowych


Nasączenie:

1/2 szklanki likieru śliwkowego lub likieru amaretto ( pasować też będzie likier czekoladowy lub kawowy; w wersji bezalkoholowej - mocna herbata, osłodzona, z dodatkiem soku z cytryny )
1/4 szklanki wody


Dodatkowo:

50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kostka śliwkowo - czekoladowa

  • 1. Biszkopt:

    Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • 2. Krem śliwkowy:

    Wypestkowane śliwki przełożyć do garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a śliwki rozpadną/rozgotują. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śliwki zmiksować blenderem na gładkie puree ( nie trzeba bardzo dokładnie, mogą pozostać małe skórki ). Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1 łyżce zimnej wody i zagotować. Zdjąć z ognia i wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Ten etap przepisu najlepiej przygotować wieczór wcześniej.

    Po tym czasie stężały sos śliwkowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki, jednolity krem.
    UWAGA: Jeżeli sos śliwkowy wyszedł zbyt twardy ( jak galaretka ), należy wówczas trochę go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki gorącej wody. Postępujemy tak gdyż zbyt zwarty nie połączy nam się ładnie z serkiem mascarpone.
  • 3. Polewa:

    W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier puder i mleko, mieszać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i dodać kakao, wymieszać. Do jeszcze ciepłej polewy dodać powidła śliwkowe i wymieszać do połączenia powideł z polewą.
  • 4. Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie wyłożyć cały śliwkowy krem i wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem i nasączyć drugą połową ponczu. Wierzch polać przestudzoną polewą i posypać płatkami migdałów. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieŚliwkibiszkoptczekolada

Komentarze

Podobne przepisy

Kostka czekoladowa z cappucino

Dodane przez: 2milutka

Kostka czekoladowa z cappuccino

Wspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego...

Kostka śmietanowo jogurtowo śliwkowa

Dodane przez: bienpyt

Kostka śmietanowo jogurtowo śliwkowa

Wilgotne, kolorowe ciasto z nadzieniem...

sliwkowe

Dodane przez: izaa_a

ciasto śliwkowe...

szybkie i smaczne ciasto ze śliwkami

Śliwkowo- czekoladowy  bezowiec

Dodane przez: Jaga85

Śliwkowo- czekoladowy bezowiec

Śliwki, bezy oraz czekolada do...

K

Dodane przez: Aninka88

Kostka czekoladowo-kawowa

Rozpływające się w ustach ciasto...

image-1ywttci

Dodane przez: Mniam1

Ciasto Kostka kawosza

Kawa jest w każdym elemencie tego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE