Powidła śliwkowo - orzechowe

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Coś dla prawdziwych łasuchów :). Pyszne połączenie soczystych, słodziutkich śliwek, orzechów laskowych i aromatycznego kakao. To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także jej wielbicieli :). Powidła świetnie sprawdzą się jako smarowidło do kanapek czy naleśników, a także jako dodatek do ciast i deserów.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg śliwek ( najlepiej węgierek, ale inne ciemne odmiany też się sprawdzą )
    700 g cukru
    ziarenka z 1 laski wanilii
    100 g kakao
    160 g orzechów laskowych, zmielonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Powidła

Powidła śliwkowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Zmiksować blenderem lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać cukier, wymieszać i gotować/smażyć na niewielkim ogniu przez około 2 godziny często mieszając ( smażyłam 1,5 godziny ).

    Pod koniec smażenia dodać ziarenka z laski wanilii, kakao, zmielone orzechy i gotować jeszcze przez kilka minut ( kakao sprawi, że powidła bardzo zgęstnieją, należy więc przez te kilka minut cały czas je mieszać, aby nie przywarły do dna ).

    Powidła przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

    Smacznego

Porady

Zamiast wanilii można dodać cynamon, który również bardzo pasuje do takich powideł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Orzechy Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować