REKLAMA

Rabarbarowe muffinki z budyniem

wyświetlono: 770 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszne, mięciutkie, wilgotne muffinki, z kwaśnym rabarbarem i słodkim budyniem. Bo budyń i rabarbar to duet doskonały :)

opublikowany: 24.05.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki na około 12 muffinek*:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1 jajko
    1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    250 g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    około 300 g rabarbaru

    Budyń waniliowy:

    300 ml mleka
    3 żółtka
    pół laski wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
    50 g cukru
    20 g mąki pszennej
    20 g mąki ziemniaczanej

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć i pokroić na 1 - cm kawałki ( nie ma potrzeby obierania łodyg ).

    Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem.

    W osobnym naczyniu roztrzepać jajko, dodać olej, jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać.
  • 2. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać szybko i niedokładnie ( mogą pozostać grudki ), dodać pokrojony rabarbar i wymieszać.
  • 3. Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki ( lub do foremek silikonowych ) do około 3/4 ich wysokości.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
  • 4. Budyń waniliowy:

    Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać obie mąki i dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Powstanie gęsta pasta.

    Mleko zagotować z ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii ( lub z cukrem wanilinowym ). Zestawić z ognia. Dodać pastę, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić z powrotem na palnik i mieszając zagotować. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 5. Z każdej muffinki odciąć " czapeczkę ". Wystudzony budyń umieścić w rękawie cukierniczym i przełożyć nim muffinki ( można również budyń wyłożyć łyżką ). Oprószyć obficie cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ejszetka profilowe_1

Muffinki rabarbarowe

Muffinki są delikatne z lekko kwaśnym posmakiem.

kategoria: Desery babeczki babeczki muffinki opublikowany: 14.03.2016 | wyświetlono: 189 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: megs88 65252892_10219899700428335_8818841496879890432_o

muffinki z budyniem

ciekawe urozmaicenie tradycyjnych babeczek czekoladowych

kategoria: Desery muffinki opublikowany: 26.03.2013 | wyświetlono: 26630 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE