Rabarbarowe muffinki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć i pokroić na 1 - cm kawałki ( nie ma potrzeby obierania łodyg ).
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajko, dodać olej, jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać.
2.Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać szybko i niedokładnie ( mogą pozostać grudki ), dodać pokrojony rabarbar i wymieszać.
3.Ciasto nakładać do wyłożonej papilotkami formy na muffinki ( lub do foremek silikonowych ) do około 3/4 ich wysokości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
4.Budyń waniliowy:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać obie mąki i dokładnie zmiksować, aby nie było grudek. Powstanie gęsta pasta.
Mleko zagotować z ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii ( lub z cukrem wanilinowym ). Zestawić z ognia. Dodać pastę, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić z powrotem na palnik i mieszając zagotować. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
5.Z każdej muffinki odciąć " czapeczkę ". Wystudzony budyń umieścić w rękawie cukierniczym i przełożyć nim muffinki ( można również budyń wyłożyć łyżką ). Oprószyć obficie cukrem pudrem.
Komentarze