Kostka jabłkowo-śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dosypywaćcukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem, dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 20min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić.
2.Konfiturę przełożyć do garnka, wlać wodę, wymieszać i zagotować. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, wlać do gotującej się konfitury. Mieszać, aż zgęstnieje. Trochę przestudzić i wylać na ciasto. Odstawić, by masa jabłkowa całkiem ostygła.
3.Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-fixy. 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i zmielić przy pomocy blendera. Dodać do śmietany, dokładnie wymieszać. Połowę wyłożyć na zimną masę jabłkową, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę śmietany. Pozostałą mleczną i gorzką czekoladę zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
Komentarze