2 szklanki maki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
250 ml śmietany 30%
1 litrowy słoik jabłek do szarlotki, najlepiej z własnej spiżarni
cukier puder do posypania
Szarlotka śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 jajka i 1 żółtko (białko zostawić) zmiksować z cukrem na puszysta pianę. Wymieszać z przesiana mąką, proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną.
2.Połowę ciasta wyłożyć do blaszki (20x35cm) i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować białkiem, przykryć jabłkami i wylać resztę ciasta. Piec 30 minut, do zezłocenia wierzchu. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze