Szarlotka śmietanowa

5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatna, puszysta i pyszna :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki maki
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    250 ml śmietany 30%
    1 litrowy słoik jabłek do szarlotki, najlepiej z własnej spiżarni
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Szarlotka śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 jajka i 1 żółtko (białko zostawić) zmiksować z cukrem na puszysta pianę. Wymieszać z przesiana mąką, proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną.
  • 2. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki (20x35cm) i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować białkiem, przykryć jabłkami i wylać resztę ciasta. Piec 30 minut, do zezłocenia wierzchu. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować