KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą.
Rewelacja! Ciasto ma orzeźwiający smak, dzięki dodatkowi mięty i cytryny, a także malin, które równoważą słodycz kremowego serka mascarpone. Do tego jest bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    1/ szklanki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18%
    szczypta soli
    Masa:
    250 g serka mascarpone
    100 ml śmietanki 30% lub 36%
    2 łyżki cukru pudru
    skórka z całej cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    15 listków mięty
    Dodatkowo:
    ok. 400 g malin
    30 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Kostka cytrynowo-miętowa z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
    Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (u mnie: 28 x 15 cm). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20 min. Ostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Masa:
    Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę.
    Listki mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
    Do miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy śmietankę oraz cukier puder i miksujemy kilka minut, aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na końcu dodajemy listki mięty, skórkę oraz sok z cytryny i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników.
  • 3. Masę wykładamy na wystudzony spód ciasta, wyrównujemy i układamy na niej maliny.
    Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wierch ciasta.
    Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
    Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować