Kostka alpeska

4.49 (170 ocen)

  • 60 min

Coś dla wielbicieli bitej śmietany,bezy i kajmaku

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt;
    -3 jajka
    - 2 czubate łyżki mąki
    -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    -0,5 szkl cukru
    -1 i 1/2 łyżeczki proszku
    - 2 łyżki kakao

    Krem kajmakowo-bezowy;
    -180g masła
    -puszka karmelu
    -25 dag bez

    Masa śmietanowa;
    -400 ml śmietany 30%
    -2,5 łyżki żelatyny
    - 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka alpeska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;Ubić pianę z białek i dodać cukier i żółtka. Gdy masa będzie już biała dodać mąkę,proszek i kakao i delikatnie wymieszać. Delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do wyłożonej papierem blaszki wym 25/30 i piec 20 min temp 180*C.

    Krem kajmakowo-bezowy;
    Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżeczce karmelu i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy i delikatnie wymieszać.

    Masa śmietanowa;
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić i na koniec wlać zimną żelatyne.

    Przełożenie ciasta;
    Biszkopt-krem kajmakowo-bezowy-masą śmietanowa-starta czekolada.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować