Kora orzechowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne połączenie rodzynek, delicji i galaretki. Rozpływa się w ustach ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 8 białek
    * 200 g cukru
    * 3 żółtka
    * 200 g zmielonych orzechów włoskich (dałam pół na pół z siekanymi)
    * 100 g wiórków kokosowych
    * 100 g rodzynek
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem brzoskwiniowy:
    * syrop z dużej puszki brzoskwiń o łącznej masie 820 g
    * 5 łyżek cukru
    * 300 ml wody
    * 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    * 5 żółtek
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * 300 g masła

    Ponadto:
    * wódka wymieszana z 1/3 szklanki mocno zaparzonej kawy
    * 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
    * 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
    * pozostałe brzoskwinie z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy, wiórka, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i odłożyć. Ubić białka na sztywno, dodać cukier. Powinna powstać gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać żółtka, dalej ubijając. Wsypać suche składniki i wymieszać, najlepiej łyżką drewnianą.

    2 formy wyłożyć papierem do pieczenia, podzielić ciasto na dwie równe części, wyłożyć do foremek i wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut.
  • 2. Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, 150 ml wody i zagotować. W osobnej misce zmiksować kolejne 250 ml wody, budynie śmietankowe, żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby cała dotykała budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    W misie miksera utrzeć masło na gładki puch, dodawać budyń łyżka po łyżce, cały czas ucierając do gładkiej, bezgrudkowej masy.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, pozostawić do wystudzenia.

    Przełożenie:
    ciasto - połowa kremu brzoskwiniowego - delicje maczane w kawie z alkoholem - druga połowa masy - blat ciasta - pokrojone brzoskwinie - galaretka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kokos Orzechy Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

s

To może cię zainteresować