Idealne połączenie rodzynek, delicji i galaretki. Rozpływa się w ustach ;)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
* 8 białek
* 200 g cukru
* 3 żółtka
* 200 g zmielonych orzechów włoskich (dałam pół na pół z siekanymi)
* 100 g wiórków kokosowych
* 100 g rodzynek
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem brzoskwiniowy:
* syrop z dużej puszki brzoskwiń o łącznej masie 820 g
* 5 łyżek cukru
* 300 ml wody
* 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
* 5 żółtek
* 1 łyżka mąki pszennej
* 300 g masła
Ponadto:
* wódka wymieszana z 1/3 szklanki mocno zaparzonej kawy
* 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
* 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
* pozostałe brzoskwinie z puszki
Kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy, wiórka, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i odłożyć. Ubić białka na sztywno, dodać cukier. Powinna powstać gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać żółtka, dalej ubijając. Wsypać suche składniki i wymieszać, najlepiej łyżką drewnianą.
2 formy wyłożyć papierem do pieczenia, podzielić ciasto na dwie równe części, wyłożyć do foremek i wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut.
2.Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, 150 ml wody i zagotować. W osobnej misce zmiksować kolejne 250 ml wody, budynie śmietankowe, żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby cała dotykała budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
W misie miksera utrzeć masło na gładki puch, dodawać budyń łyżka po łyżce, cały czas ucierając do gładkiej, bezgrudkowej masy.
3.Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, pozostawić do wystudzenia.
Przełożenie:
ciasto - połowa kremu brzoskwiniowego - delicje maczane w kawie z alkoholem - druga połowa masy - blat ciasta - pokrojone brzoskwinie - galaretka
Komentarze