Kopytka z pulpetami w sosie grzybowym

3.7 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Uwielbiam mączne dania i sos grzybowy, a do tego pulpety. Nie można chcieć nic więcej. Danie jest smaczne, pożywne i aromatyczne.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpety
    500g mielonego mięsa
    1 jajko
    1 cebula
    1 mała bułeczka
    Mleko
    Natka pietruszki
    Sól
    Pieprz

    Sos grzybowy
    400g grzybów leśnych
    1 cebula
    2 szklanki bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżki mąki
    Natka pietruszki
    Przyprawa typu Vegeta
    Liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek

    Kopytka
    1 kg ziemniaków
    200 g mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

3.7 (10 ocen)

Kopytka z pulpetami w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę zalać mlekiem i poczekać by napęczniała.
    W misce wymieszać mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulkę oraz odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, masę wyrobić, doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Następnie uformować z masy niewielkie pulpety.
    Pulpety przełożyć do garnka, całość zalać wodą, tak aby niemal przykryła pulpety, przykryć i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyciągnąć z wody.

    Cebulę posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Grzyby zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz Vegetą i posiekaną natką pietruszki. Wymieszać i dusić pod przykryciem do momentu aż grzyby zmiękną. Wówczas dodać śmietanę połączoną z mąką, wymieszać i zagotować.

    Gdy sos będzie gotowy, przełożyć do niego pulpety, razem chwilę gotować.

    Na koniec przygotować kopytka. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Mąkę przesiać i połączyć z ziemniakami. Dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, pociąć na ukośne kawałki. Ręce i nóż można obsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło.
    Kopytka ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.

    Kopytka przełożyć na talerz, podać z pulpetami z sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować