To jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Uwielbiam mączne dania i sos grzybowy, a do tego pulpety. Nie można chcieć nic więcej. Danie jest smaczne, pożywne i aromatyczne.
Kopytka z pulpetami w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę zalać mlekiem i poczekać by napęczniała.
W misce wymieszać mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulkę oraz odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, masę wyrobić, doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Następnie uformować z masy niewielkie pulpety.
Pulpety przełożyć do garnka, całość zalać wodą, tak aby niemal przykryła pulpety, przykryć i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyciągnąć z wody.
Cebulę posiekać, grzyby pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać grzyby, dusić razem ok. 10 min. Grzyby zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz Vegetą i posiekaną natką pietruszki. Wymieszać i dusić pod przykryciem do momentu aż grzyby zmiękną. Wówczas dodać śmietanę połączoną z mąką, wymieszać i zagotować.
Gdy sos będzie gotowy, przełożyć do niego pulpety, razem chwilę gotować.
Na koniec przygotować kopytka. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Mąkę przesiać i połączyć z ziemniakami. Dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, pociąć na ukośne kawałki. Ręce i nóż można obsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Kopytka przełożyć na talerz, podać z pulpetami z sosem grzybowym.
Komentarze