Domowe kopytka z sosem grzybowym

2.33 (3 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chyba każdy lubi. My najbardziej lubimy właśnie takie. Z sosem grzybowym smakują wybornie.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 400 g ugotowanych ziemniaków
    3 łyżki z górką mąki pszennej
    2 łyżki z górką mąki ziemniaczanej
    żółtko

    cebula
    olej rzepakowy do smażenia
    300 g mrożonych grzybów/ prawdziwków
    szklanka bulionu
    łyżeczka mąki pszennej
    3 łyżki śmietany 18%
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Domowe kopytka z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju, na patelni zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać mrożone grzyby i nalać szklankę bulionu. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 15- 20 min. Dodać łyżeczkę mąki pszennej rozprowadzoną w zimnej wodzie. Mieszać aż sos lekko zgęstnieje. Dodać zahartowaną śmietanę oraz pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Ziemniaki z obiadu, z poprzedniego dnia najlepiej przecisnąć przez praskę. Można też porządnie porozgniatać widelcem, ale tak żeby były bardzo gładkie. Żeby nie było grudek. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, i żółtko. Zagnieść ciasto. Zrobić dwa wałeczki. Lekko przygnieść i pokroić zgrabne kluski. Kluski wrzucić na gotującą się, osolona wodę. Gotować 2-3 minuty, aż kluski wypłyną. Delikatnie wyłowić łyżką cedzakową.
    Podać gorące z sosem grzybowym, oprószone natką pietruszki.
    Smacznego.

Porady

Można dodać całe jajko, ale z żółtkiem kluseczki są bardziej delikatne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (140 ocen)

Kopytka z sosem grzybowym

To może cię zainteresować