Domowe kopytka z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanym oleju, na patelni zeszklić cebulę pokrojona w kostkę. Dodać mrożone grzyby i nalać szklankę bulionu. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok 15- 20 min. Dodać łyżeczkę mąki pszennej rozprowadzoną w zimnej wodzie. Mieszać aż sos lekko zgęstnieje. Dodać zahartowaną śmietanę oraz pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
Ziemniaki z obiadu, z poprzedniego dnia najlepiej przecisnąć przez praskę. Można też porządnie porozgniatać widelcem, ale tak żeby były bardzo gładkie. Żeby nie było grudek. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, i żółtko. Zagnieść ciasto. Zrobić dwa wałeczki. Lekko przygnieść i pokroić zgrabne kluski. Kluski wrzucić na gotującą się, osolona wodę. Gotować 2-3 minuty, aż kluski wypłyną. Delikatnie wyłowić łyżką cedzakową.
Podać gorące z sosem grzybowym, oprószone natką pietruszki.
Smacznego.
Porady
Można dodać całe jajko, ale z żółtkiem kluseczki są bardziej delikatne.
Komentarze