Kopytka z potrawką z kurczaka i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyjąć kurczaka z rosołu, obrać mięsko z kości bez tłustych kawałków, skóry, wsypać do garnuszka, dodać posiekane bardzo drobno warzywa, wlać rosół i zagotować, doprawić pieprzem mielonym, mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną i wlać do potrawki, mieszać do zagęszczenia sosu.
2.Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać do podsmażonej na smalcu pokrojonej w kostkę cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, ocet winny i doprowadzić do zagotowania.
Następnie wsypać mąkę i szybko mieszać dużą łyżką z 1/2 minuty, zdjąć z ognia.
3.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, w misce wygładzić wierzch, zaznaczyć nożem na 4 części, jedną wyjąć i wsypać mąkę w puste miejsce, dodać 1 jajko, sól i wyrobić ciasto, odkrawać porcje ciasta, na podsypanym blacie mąką na podsypanym blacie mąką formować wałek i kroić na kopytka, wrzucać do wrzątku z solą.
4.Po wypłynięciu na wierzch gotować z 2 minuty na średnim ogniu, wyjmować cedzakiem na talerz.
Komentarze