Cukinie faszerowane potrawką z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Mięso z piersi pokroić w drobną kostkę posypać przyprawą grill kurczak Odłożyć w zimne miejsce na godzinę
- ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu
- Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć środki ,miąższ ze środka pokroić w kostkę
2.- Na patelni rozpuścić masło dać mięso smażyć do zrumienienia mięsa Mięso wyłożyć na talerz Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę lekko zrumienić ,dodać pokrojony z cukinii miąższ Dusić pod przykryciem do odparowania wody
3.- Pietruszkę i koperek posiekać Paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (trzeć paprykę od wewnętrznej strony tak aby skórka została ) Dodać do patelni wymieszać, dodać ugotowany ryż i mięso z talerza w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
4.- cukinię posolić oprószyć pieprzem włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego 180 stopni termoobieg
- Po wstępnym pieczeniu faszerować cukinię włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut Pod koniec pieczenia posypać startym serem podpiec jeszcze 5 minut
Porady
Gdy podpieczemy cukinię wytrąci się woda nie trzeba jej wylewać zostanie wchłonięta przez farsz
Komentarze