Kopytka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku , odcedzamy i po lekkim ostygnięciu przeciskamy przez praskę . Dodajemy jajko i tyle mąki aby przy zarabianiu powstało ciasto z którego można uformować wałeczki . Lekko spłaszczamy rozwałkowane wałeczki i kroimy je w romby które gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty . Odcedzamy na durszlaku .
2.W czasie gotowania wody na kopytka rozgrzewamy olej na patelni . Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę , po 4-5 minutach dodajemy mrożone kurki które przesmażamy do miękkości . Dodajemy pokrojone strąki fasolki szparagowej po 5 minutach wkładamy pokrojone pomidorki koktajlowe . Po chwili wlewamy śmietankę i gotujemy do uzyskania aksamitnego sosu . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.Odcedzone kopytka wykładamy na talerz i polewamy sosem kurkowy który posypujemy pokrojonym szczypiorem . Gotowe .
Komentarze