Kopytka w sosie kurkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspomnienie jesieni w środku zimy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kopytka:
    -1 kg ziemniaków
    -1 jajko
    - mąka pszenna ( tyle ile zabierze ciasto)
    Sos:
    -mrożone kurki
    -1/2 cebuli
    -1 łyżka oleju rzepakowego
    -kilka strąków mrożonej fasolki szparagowej
    - 250 ml śmietanki
    -kilka pomidorków koktajlowych
    - szczypior do posypania dania
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy kopytka. 1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku , odcedzamy i po lekkim ostygnięciu przeciskamy przez praskę . Dodajemy jajko i tyle mąki aby przy zarabianiu powstało ciasto z którego można uformować wałeczki . Lekko spłaszczamy rozwałkowane wałeczki i kroimy je w romby które gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty . Odcedzamy na durszlaku .
  • Robimy sos. 2. W czasie gotowania wody na kopytka rozgrzewamy olej na patelni . Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę , po 4-5 minutach dodajemy mrożone kurki które przesmażamy do miękkości . Dodajemy pokrojone strąki fasolki szparagowej po 5 minutach wkładamy pokrojone pomidorki koktajlowe . Po chwili wlewamy śmietankę i gotujemy do uzyskania aksamitnego sosu . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Kopytka z sosem kurkowym. 3. Odcedzone kopytka wykładamy na talerz i polewamy sosem kurkowy który posypujemy pokrojonym szczypiorem . Gotowe .

Porady

Fasolkę można zastąpić świeżą papryką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kurki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować