Kopytka pod sosem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka: Ziemniaki ugotować gdy wystygną zmielić w maszynce. Połączyć z mąką, jajkiem i solą. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej zrobić cienki wałek. Kroić ukośnie na zgrabne kluseczki. Gotować w posolonym wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia.
2.Sos szpinakowy: Szpinak rozmrozić, odcedzić z wody. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dołożyć do nich szpinak, podsmażyć. Dodać mleko i pokrojony ser topiony. Całość mieszać do momentu, aż składniki się połączą, a ser się roztopi. Gdy sos lekko przestygnie dołożyć pokruszony na drobne kawałki ser feta. Doprawić do smaku.
Porady
ser feta można pominąć, a mleko zastąpić śmietaną do zup.
Komentarze