Kopytka pod sosem szpinakowym

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Kopytka bez rutyny!

  • 30 min

Składniki:

  • Kopytka:
    500g ziemniaków
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    Szczypta soli

    Sos szpinakowy:
    300g mrożonego szpinaku
    100g sera topionego śmietankowego
    100ml mleka
    50g sera feta - opcjonalnie
    3 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kopytka pod sosem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka: Ziemniaki ugotować gdy wystygną zmielić w maszynce. Połączyć z mąką, jajkiem i solą. Zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej zrobić cienki wałek. Kroić ukośnie na zgrabne kluseczki. Gotować w posolonym wrzątku ok. 2 minut od wypłynięcia.
  • 2. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrozić, odcedzić z wody. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dołożyć do nich szpinak, podsmażyć. Dodać mleko i pokrojony ser topiony. Całość mieszać do momentu, aż składniki się połączą, a ser się roztopi. Gdy sos lekko przestygnie dołożyć pokruszony na drobne kawałki ser feta. Doprawić do smaku.

Porady

ser feta można pominąć, a mleko zastąpić śmietaną do zup.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować