Kopytka drożdżowo-kruche

4.97 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 23 lata. W czasie wakacji pracowałam w barze na Majorce. Teraz uczę się w EuropejskiejSzkole Nowych Technologii i Turystyki w Dębicy. Mamy też zajęcia z gotowania.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1 kg mąki
    ● 2 margaryny
    ● 10 dag drożdży
    ● proszek do pieczenia
    ● 4 jajka
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 5 łyżek kwaśnej śmietany
    ● 10 dag cukru
    Marmolada:
    ● 1 kg jabłek
    ● 1/2 kg cukru kryształu
    ● 1/2 szkl. octu
Wystaw ocenę:

4.97 (152 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Kopytka drożdżowo-kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytka drożdżowo-kruche 1. Dzień wcześniej przygotowujemy
    marmoladę. Jabłka obieramy
    i kroimy w ósemki. Dodajemy
    cukier i ocet. Mieszamy
    i pozostawiamy na 12 godzin.
    Jabłka smażymy najpierw pod
    przykryciem, aż się rozpadną,
    a później 4 godziny bez przykrycia.
    Gdy marmolada zgęstnieje
    i ściemnieje, wkładamy do słoików
    i zakręcamy.
  • Kopytka drożdżowo-kruche 2. Mleko lekko podgrzewamy.
    Zdejmujemy z ognia, dodajemy
    drożdże, 5 łyżek cukru i 2 łyżki
    mąki, mieszamy i odstawiamy
    w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Margaryny mieszamy z mąką,
    dodajemy drożdże i pozostałe składniki. Krótko wyrabiamy
    gęste ciasto, pozostawiamy
    chwilę do wyrośnięcia.
  • Kopytka drożdżowo-kruche 3. Gdy ciasto podwoi objętość,
    rozwałkowujemy je i wykrawamy
    paski szer. 10 cm. Smarujemy
    marmoladą, zwijamy w rulonik
    i kroimy jak kopytka.
    Układamy na blasze wyłożonej
    papierem do pieczenia i pieczemy
    40 minut w temp. 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować