800 g maki pszennej typ 450
mąka do podsypania stolnicy
300 g masła
65 g. cukru
3 duże jajka
100 ml. mleka
40 g świeżych drożdży
3 pełne łyżki sera mascarpone
szczypta soli
marmolada różana lub
krem nutella
cukier puder
Rogaliki drożdżowo- kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier oraz troczę mleka podgrzanego. Odstawiamy do wyrośnięcia około 10-15 minut.
Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, serek, drożdże, resztę mleka oraz masło pokrojone w kostkę.
Wyrabiamy na gładkie ciasto . Odstawiamy do wyrośnięcia 60-70 minut.
Ciasto dzielimy na 7 równych kawałków. Każdy rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 26 cm. okręgi dzielimy na ćwiartki, a każdą z nich jeszcze na pół, aby otrzymać 8 trójkątów.
Przy podstawie każdego trójkąta nakładamy po czubatej łyżce marmolady lub nutelli i zwijamy rogaliki.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w 170 stopniach.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Rozwałkowuję ciasto i tortownicą o średnicy 26 cm. wycinam okrąg i dzielę go wtedy na trójkąty.
Komentarze