Rogaliki drożdżowo- kruche

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wyśmienite do popołudniowej kawy.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 800 g maki pszennej typ 450
    mąka do podsypania stolnicy
    300 g masła
    65 g. cukru
    3 duże jajka
    100 ml. mleka
    40 g świeżych drożdży
    3 pełne łyżki sera mascarpone
    szczypta soli
    marmolada różana lub
    krem nutella
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowo- kruche - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier oraz troczę mleka podgrzanego. Odstawiamy do wyrośnięcia około 10-15 minut.
    Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, serek, drożdże, resztę mleka oraz masło pokrojone w kostkę.
    Wyrabiamy na gładkie ciasto . Odstawiamy do wyrośnięcia 60-70 minut.
    Ciasto dzielimy na 7 równych kawałków. Każdy rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 26 cm. okręgi dzielimy na ćwiartki, a każdą z nich jeszcze na pół, aby otrzymać 8 trójkątów.
    Przy podstawie każdego trójkąta nakładamy po czubatej łyżce marmolady lub nutelli i zwijamy rogaliki.
    Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w 170 stopniach.
    Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Rozwałkowuję ciasto i tortownicą o średnicy 26 cm. wycinam okrąg i dzielę go wtedy na trójkąty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować