Rogaliki drożdżowo-kruche nadziewane marmoladą !!!!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. do kubka wlej 1/2 szkl ciepłego mleka, wsyp szczyptę cukru, 2 łyżki mąki, drożdże, wymieszaj, i przykryj ściereczką, odstaw na 15 min do wyrośnięcia
2.do dużej miski wsyp resztę mąki, miękkie masło, 3 żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy i śmietanę oraz wlać z kubka drożdże
3. ze wszystkich składników wyrób gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 1/2 pól godziny
4.rozwałkuj ciasto i pokrój na trójkąty, na każdy trójkąt jego szczerszej części ułóż po łyżeczce marmolady, zwijaj od szerszego końca formułując rogaliki
5.poukładaj na blaszce wyścielonym papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez 20 min
Komentarze