ROGALIKI DROŻDŻOWO-KRUCHE NADZIEWANE MARMOLADĄ !!!!!!

5 (161 ocen)

IDEALNE NA ZIMOWE WIECZORY DO HERBATY IMBIROWEJ.

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 g miękkiego masła
    1/2 szkl ciepłego mleka
    25 g drożdży
    3 żółtka
    1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek gęstej śmietany

    do nadziewania marmolada najlepiej wieloowocowa
    do posypania cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki drożdżowo-kruche nadziewane marmoladą !!!!!! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. do kubka wlej 1/2 szkl ciepłego mleka, wsyp szczyptę cukru, 2 łyżki mąki, drożdże, wymieszaj, i przykryj ściereczką, odstaw na 15 min do wyrośnięcia
  • 2. do dużej miski wsyp resztę mąki, miękkie masło, 3 żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy i śmietanę oraz wlać z kubka drożdże
  • 3. ze wszystkich składników wyrób gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 1/2 pól godziny
  • 4. rozwałkuj ciasto i pokrój na trójkąty, na każdy trójkąt jego szczerszej części ułóż po łyżeczce marmolady, zwijaj od szerszego końca formułując rogaliki
  • 5. poukładaj na blaszce wyścielonym papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez 20 min
  • 6. upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować