• 60 min
  • Dla 5 osób

Kopyka to tradycyjne kluski wykonane z gotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Świetny dodatek do sosów, gulaszu, ale również okraszone skwarkami smakują fantastycznie.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    370 g mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jaja
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4 (7 ocen)

Zobacz również:

Kopytka

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane /najlepiej dzień wcześniej/ wystudzone ziemniaki przepuścić przez drobne sitko maszynki.
    Dodać obie mąki, sól i jajka.
    Wyrobić i zagnieść gładkie ciasto.
    Odrywać po kawałku ciasta, formować wałki i ostrym nożem odkrawać niewielkie kluski po skosie.
    Gotować w posolonym wrzątku 1 - 2 min od wypłynięcia.
    Podawać okraszone skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować