Kopytka są jednymi z ulubionych przeze mnie zamienników ziemniaków do obiadu. Uwielbiam je z mięsem, sosami i surówkami. Ugotowanymi i polanymi skwarkami też nie pogardzę :)
Składniki:
1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
ok 400g mąki pszennej (tyle ile zabierze ciasto)
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1.Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy na blat, łączymy z jajkiem i mąkami. Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części, a każdą rolujemy na cienki wałek. Jeśli przywiera nam do blatu- podsypujemy mąką. Delikatnie spłaszczamy i kroimy nadając kształt rombu. Gotujemy od razu w osolonej wodzie przez ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy i maścimy skwarkami.
Komentarze