Kopytka

4.5 (193 ocen)

Kopytka są jednymi z ulubionych przeze mnie zamienników ziemniaków do obiadu. Uwielbiam je z mięsem, sosami i surówkami. Ugotowanymi i polanymi skwarkami też nie pogardzę :)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
    ok 400g mąki pszennej (tyle ile zabierze ciasto)
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko

    słonina do omaszczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy na blat, łączymy z jajkiem i mąkami. Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części, a każdą rolujemy na cienki wałek. Jeśli przywiera nam do blatu- podsypujemy mąką. Delikatnie spłaszczamy i kroimy nadając kształt rombu. Gotujemy od razu w osolonej wodzie przez ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy i maścimy skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować