Kopytka

  • wyświetlono: 1407 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kopytka są jednymi z ulubionych przeze mnie zamienników ziemniaków do obiadu. Uwielbiam je z mięsem, sosami i surówkami. Ugotowanymi i polanymi skwarkami też nie pogardzę :)

Joanna Tokarz

Składniki

1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
ok 400g mąki pszennej (tyle ile zabierze ciasto)
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko

słonina do omaszczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka

  • kopytka1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Przekładamy na blat, łączymy z jajkiem i mąkami. Zagniecione ciasto dzielimy na mniejsze części, a każdą rolujemy na cienki wałek. Jeśli przywiera nam do blatu- podsypujemy mąką. Delikatnie spłaszczamy i kroimy nadając kształt rombu. Gotujemy od razu w osolonej wodzie przez ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy i maścimy skwarkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadmama_mnie_nauczylaziemniakikluskikopytkaobiad

Komentarze

Podobne przepisy

kopytka z cebulką

Dodane przez: danusia19671

Kopytka

Jak zostają mi ziemniaki z obiadu,...

image-0lujjuc

Dodane przez: joanna1974

Kopytka

Z nadwyżki ugotowanych ziemniaków...

image-1dmfi90

Dodane przez: weronikas

kopytka

Gdy zostaje mi większa porcja ziemniaków...

Kopytka

Dodane przez: bogusia82

Kopytka

Domowe kopytka to doskonały dodatek...

kopytka

Dodane przez: Nina80

kopytka

Kopytka pamięta każdy z dzieciństwa,...

kopytka

Dodane przez: Jolanta KG

Kopytka

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE