Konfitura z zielonych orzechów włoskich

4.46 (177 ocen)

Dla tych którzy lubią ciekawe smaki. Przepis babci Leokadii.

Składniki:

  • 1 kg czerwcowo-lipcowych zielonych orzechów włoskich;
    1 kg cukru;
    1 laska cynamonu;
    2 goździki ;
    2 szklanki wody.
Wystaw ocenę:

4.46 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura z zielonych orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zielone orzechy włoskie bardzo starannie umyć i nakłuć bardzo gęsto wykałaczką, następnie zalać zimną i odstawić na 3 dni, zmieniając wodę trzy razy dziennie. Po trzecim dniu gotujemy na małym ogniu,tak długo aż staną się miękkie. Odcedzamy. W drugim garnku gotujemy 2 szklanki wody z cukrem i przyprawami. Gdy cukier się rozpuści zalewamy syropem orzechy. Odstawiamy do następnego dnia. Następnego dnia smażymy około 10 minut. I tak przez 3 dni i studzimy. Przekładamy ostudzone orzechy do wyparzonych słoików i zamykamy. Pasteryzujemy około 10 minut.

Porady

Wygląd takie orzechy jako konfitura mają niezbyt ciekawy ale za to bardzo ciekawie smakują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować