Nalewka z zielonych orzechów włoskich z miodem

4.41 (180 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Już wkrótce pojawią się młode zielone orzechy włoskie.
Warto przygotować tę nalewkę, poza walorami smakowymi ma również właściwości lecznicze - pomaga przy przeziębieniu i dolegliwościach gastrycznych. Sprawdzone!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 15 zielonych orzechów włoskich
    500 ml wódki 40%
    500 ml spirytusu 95%
    400 g płynnego miodu
    150 ml przegotowanej wody
    5 goździków
    1 laska cynamonu
    1 laska wanilii
    kawałek (ok. 1/4) gałki muszkatołowej
    3 ziarna ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

4.41 (180 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z zielonych orzechów włoskich z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy myjemy, osuszamy i kroimy nożem ze stali nierdzewnej na małe kawałki. Dodajemy pokruszony cynamon i gałkę, pokrojoną na mniejsze kawałki wanilię i pozostałe przyprawy. Zalewamy wódką połączoną ze spirytusem i odstawiamy na 6 tygodni.
  • 2. Alkohol zlewamy, a orzechy zalewamy miodem połączonym z wodą. Odstawiamy na 4 tygodnie, po czym zlewamy i łączymy z nalewem. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej pół roku.

Porady

Do pracy z zielonymi orzechami włoskimi warto założyć rękawiczki ochronne, aby uniknąć przebarwienia skóry dłoni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować