Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)

4.49 (185 ocen)

  • 20000 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Orzechówka, czyli nalewka z zielonych orzechów włoskich, to naturalne, smaczne i doskonałe remedium na problemy żołądkowe. Orzechówka pomoże zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólów brzucha.

  • 20000 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 7-8 zielonych orzechów włoskich (zerwanych na przełomie czerwca, lipca)
    1/2 litra spirytusu
    1 szklanka cukru (ilość cukru wg smaku)
    500 ml przegotowanej, zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy pokroić w cienkie plastry lub w kostkę.
    (Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach, ponieważ orzechy mocno barwią.)
    Całość włożyć do 3-litrowego słoja, zalać spirytusem, zakręcić i odstawiać na 5 tygodni w suche oraz ciemne miejsce.
    Po tym czasie alkohol zlać, a orzechy zasypać cukrem.
    (Od czasu do czasu należy potrząsnąć słoikiem, aby ułatwić rozpuszczenie się cukru.)
    Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wytworzony słodki sok połączyć z odlanym wcześniej spirytusem i wodą.
    Przelać do butelek i odstawiamy na około pół roku.
    Nalewka czym dłużej stoi, tym jest lepsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Orzechy

Notka redakcyjna

Orzechówka to nalewka, której przygotowanie warto zaplanować już na początku czerwca. Zielone orzechy włoskie najlepiej zbierać na przełomie wakacyjnych miesięcy, czyli czerwca i lipca, ale w niektórych latach dobre okazy trafiały się już wcześniej. Polecamy większe zapasy - orzechówka szybko znika z barku, a może się przydać w zimowe miesiące. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować