Konfitura z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, osuszyć z wody. Po całkowitym osuszeniu obrać.
2.Truskawki zasypać 1 szklanką cukru, odstawić.
3.Z reszty cukru i szklanki wody zagotować syrop. Pogotować żeby był dość gęsty.
4.Do syropu wkładać małymi partiami truskawki. Gotować około 15 minut, zbierając pianę ale nie mieszać, tylko delikatnie potrząsać garnkiem. Odstawić do całkowitego wychłodzenia. Wychłodzone truskawki wstawić i ponownie zagotować, cały czas zdejmować pianę. Czynność tą powtarzać kilka razy. Truskawki muszą pozostać w całości ale płyn musi się znacznie zneutralizować.
Porady
Całość trwa znacznie dłużej, zaznaczyłam tylko czas który jest faktycznie gotowana konfitura.
Komentarze