Konfitura z rabarbaru i truskawek

  • wyświetlono: 2242 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Robię bardzo dużo zapasów na zimę, szczególnie dżemy i konfitury, bo bardzo je lubimy;)

czekoladka
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 6 porcje
  • 1550min

Składniki

1 i 1/2 kg truskawek,
1/2 kg rabarbaru,
1,20kg cukru,
pomarańcza.

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z rabarbaru i truskawek

  • 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić, umyć pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wyszorować. Zetrzeć skórkę z 1/4 pomarańczy i wycisnąć sok z całej pomarańczy. Dodać do owoców. Gotować ok. godziny na małym ogniu. Odstawić na całą noc, następnego dnia gotować kolejną godzinę na małym ogniu. Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować 3 minuty.
PPWS_07-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkipomarańczaRabarbarkuchnia polskakonfituraowoc_ma_moc

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura

Dodane przez: Jola1977-1977

Konfitura z truskawek i moreli

Truskawki i morele to dobry duet....

Truskawki z imbirem i rabarberem

Dodane przez: Jola1977-1977

Truskawki z rabarbarem i imbirem

Truskawki, rabarbar i imbir to...

Konfitura z dyni i moreli

Dodane przez: Paulina Nosek

Konfitura z dyni i moreli

Delikatnie korzenna, słodka, zdrowa...

Konfitura z aronii

Dodane przez: Jola66

Konfitura z aronii i jabłek

Przetwory z aronii nie tylko sąt...

MIODOWA KONFITURA Z RABARBARU:)

Dodane przez: Barbara Ornat

MIODOWA KONFITURA Z RABARBARU Z WÓDKĄ

Konfiturę polecam z naleśnkami...

Konfitura z pomarańczy i jabłek

Dodane przez: RedakcjaPP

Konfitura z pomarańczy i jabłek

Gdy byłam w Anglii, tak zasmakowała...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE