Konfitura z truskawek

0 (0 ocen)

  • 48 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Oprócz dżemów robię konfiturę z truskawek. Fajnie pasuje do deserów, naleśników czy gofrów.

  • 48 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    50-60 dkg cukru
    1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Konfitura z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok.
    Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam je ok. 40 minut na wolnym ogniu. Jeśli pojawiała się piana ściągałam jej nadmiar łyżką. Nie mieszałam.
    Zestawiłam z ognia i pozostawiłam do następnego dnia.
    Na drugi dzień gotowałam moją konfiturę ok. 15 minut i przełożyłam gorącą do słoików.
    Napełnione i zakręcone słoiki przekręcałam wieczkiem do dołu.
    Kiedy już ostygły schowałam do spiżarni.

Porady

* cukru można dodać do owoców od 50-80 dkg jeśli ktoś lubi słodką * zamiast kwasku cytrynowego można dodać soku z cytryny * nie mieszałam konfitury, sprawdza się ta metoda podczas robienia powideł ze śliwek - nie przywierają do garnka * konfiturę robię pod koniec sezonu truskawkowego kiedy owoce mają winny smak i piękny bordowy kolor

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować