Wieniec drożdżowy z czekoladą

  • wyświetlono: 701 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto drożdżowe to moje ulubione ciasto

adela7
  • 5 porcje
  • Średni

Składniki

CIASTO
maka tortowa 50 dkg
masło 5 dkg
drożdże świeże 3 dkg
syrop klonowy 3 łyżki
mleko letnie 300 mililitrów
cukier waniliowy 1 opakowanie
skórka pomarańczowa 3 łyżki
NADZIENIE
cukier trzcinowy 1 łyżka
czekolada gorzka 5 dkg
czekolada biała 5 dkg
migdały płatki 5 dkg
POLEWA
powidła morelowe 3 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Wieniec drożdżowy z czekoladą

  • 1. Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło , wymieszać.
  • 2. Dodać rozkruszone drożdże i resztę składników, wymieszać. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść elastyczne ciasto.
    Przełożyć ciasto do miski, nakryć ściereczką , odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
  • image-1kmx0c03. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na prostokąt grubości około pół centymetra.
    Ciasto posypać cukrem, rozdrobnioną czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową, zwinąć roladę.
  • image-0fcnelv4. Rozciąć roladę rozpoczynając od środka w jedną i drugą stronę, zostawiając na środku 3 cm kawałek w całości.
    Zapleć każdą część, tak żeby przecięta strona, była na wierzchu.
  • image-14goqfy5. Skleić końce ciasta, utworzyć wieniec. Ułożyć w formie , przykryć ściereczką, odstawić do na 20 minut do wyrośnięcia.
    Przed pieczeniem posmarować mlekiem, piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
  • image-1ptltmc6. Powidła rozprowadzić łyżką gorącej wody, dodać cukier puder, wymieszać, posmarować gorące ciasto. Wystudzić.
    SMACZNEGO!!!!!
  • 7. 1 Mąkę wsypać do miski, dodać miękkie masło , wymieszać z mąką.
    2 Dodać rozkruszone drożdże i resztę składników ciasta, wymieszać. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść elastyczne ciasto.
    Przełożyć ciasto do miski, nakryć ściereczką , odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
    3. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na prostokąt grubości około pół centymetra.
    Ciasto posypać cukrem, rozdrobnioną czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową, zwinąć roladę.
    4. Rozciąć roladę rozpoczynając od środka w jedną i drugą stronę, zostawiając na środku 3 cm, kawałek w całości.
    Zapleć każdą część, tak żeby przecięta strona, była na wierzchu.
    5. Skleić końce ciasta i utworzyć wieniec. Ułożyć w formie , przykryć ściereczką, odstawić do na 20 minut do wyrośnięcia.
    Przed pieczeniem posmarować mlekiem, piec w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
    6. Powidła rozprowadzić łyżką gorącej wody, dodać cukier puder, wymieszać, posmarować gorące ciasto. Wystudzić.
    SMACZNEGO!!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdzowy wieniec z serem i kajmakiem

Dodane przez: 2milutka

Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem

Ciasto drożdżowe uwielbia chyba...

wieniec drożdzowy z makiem

Dodane przez: luna19

Wieniec drożdżowy z makiem

pyszny jak strucla i piekny aż...

image-1ev5ajm

Dodane przez: Magster

WIENIEC DROŻDŻOWY Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ

Proste ciasto drożdżowe z migdałami...

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Smaczne , puszyste , drożdżowe...

image-22knkb2

Dodane przez: viki2903

wieniec drożdżowy z żurawiną i marcepanem

Puszyste ciasto drożdżowe z żurawiną...

Wieniec drożdżowy z bakaliami

Dodane przez: SLONCE

Wieniec drożdżowy z bakaliami.

Wieniec to doskonała propozycja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE