Tradycyjna konfitura z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki dokładnie umyj. Wytnij szypułki. Truskawki pokrój na pół i posyp cukrem. Całość przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na 12 godzin. Truskawki wraz z sokiem przełóż do garnka i postaw na wolnym ogniu. Gotuj około 1 godzinę co jakiś czas mieszając. ( Powstałą pianę ściągaj na bieżąco ). Pod koniec gotowania wlej sok z cytryny. Przegotowane truskawki powinny być gęste. Konfiturę przelej do wcześniej przygotowanych słoiczków. Dokładnie zakręć.
2.W dużym garnku zagotuj wodę. Na dnie garnka ułóż ścierkę i włóż słoiczki z konfiturą. ( wody powinno być na 2/3 wysokości słoików ) Gotuj 15 - 20 minut. Słoiczki ostudź stawiając je do góry dnem.
Komentarze