KONFITURA Z PIGWY

  • wyświetlono: 891 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 2

Jeśli chodzi o przetwory z pigwy, to jest moja ulubina konfitura - w chłodne dni do herbatki, albo na pieczywo..pyszna..domowa

majka190382
  • 60min

Składniki

1 kg owoców pigwy
1 kg cukru
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
8 gozdzików

Sposób przygotowania przepisu:

KONFITURA Z PIGWY

  • 1. Pigwę obieramy,kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem. Odstawiamy, najlepiej na noc. Po tym czasie dolewamy wodę, gotujemy ok 40 minut,aż owoce będą miękkie. Dodajemy sok z cytryny, gozdziki, gotujemy jeszcze ok 15 minut na wolnym ogniu, mieszając . Gorące przekładamy do słoiczków, odwracamy do góry dnem, już nie pasteryzujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcipigwagoździkikonfitura z pigwyjesienne smakiprzetwory z pigwy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura z kiwi i jabłek

Dodane przez: 2milutka

Domowa konfitura z kiwi

Pyszna domowa konfitura z kiwi...

image-0vtxxcd

Dodane przez: Ewelina Marcin

Dżem z pigwy z nutą pomarańczy

Dżem z pigwy to obowiązkowa pozycja...

Dodane przez: PolskaGotuje

Dżem z pigwy

super do chleba, ciast i do herbaty..............

Konfitura z czerwonej porzeczki

Dodane przez: mysza75

Konfitura z czerwonej porzeczki

Domowa konfitura którą robiła moja...

image-0n5w68n

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Konfitura z aronii

Konfitura z z aronii z dodatkiem...

image-273thjj

Dodane przez: Mniam1

Konfitura z pigwowca

Oprócz nalewki i soku z pigwowca...