Konfitura z pigwy

  • wyświetlono: 2276 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Pyszna i zdrowa konfitura, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do gofrów i naleśników.

1dd

Składniki

2 kg pigwy warzonej po oczyszczeniu
2 kg cukru
4 goździki
1 l wody

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura z pigwy

  • 1. Pigwę myjemy, kroimy na 4 części i oczyszczamy z pestek i białej skórki. Owoce zalewamy taką ilością wody aby całkowicie zakryła owoce wrzucamy goździki i gotujemy aż owoce będą miękkie. 1 litr wody zagotowujemy z cukrem i dodajemy osączone owoce. Pigwę odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie owoce wyjmujemy z syropu, syrop zagotowujemy, następnie owoce wkładamy do syropu i znowu zagotowujemy. Odstawiamy na 30 minut. Tę czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Po tym czasie konfiturę wkładamy do suchych i czystych słoików, zakręcamy zakrętki i odstawiamy do góry dnem aby wieczka się zassały.

Porady

Należy przestrzegać kilkukrotnego zagotowania gdyż konfitura z każdym gotowaniem staje się gęstsza i szkląca. Aby konfitura była bardziej gęsta można do niej dodać 1 żelfiks.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakipigwakonfitura z pigwydżem z pigwy

Komentarze

Podobne przepisy

Marmolada z pigwy

Dodane przez: edytaha

Marmolada z pigwy

Trochę pracy jesienią, a zimą,...

image-09ew622

Dodane przez: wiesiołek

Dżem z pigwy i mango

Od dawna z pigwy jak również z...

Syrop z pigwy z miodem

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Syrop z pigwy z miodem

Syrop z pigwy z miodem. Uodparnia...

Dżem z pigwy i pomarańczy

Dodane przez: Gregorhspeed

Dżem z pigwy i pomarańczy

Idealny na lekkie śniadanie.

KONFITURA Z WINOGRON

Dodane przez: Barbara Ornat

KONFITURA Z WINOGRON

PRZEPIS DOSTAŁAM OD MOJEJ MAMY-...

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

Dodane przez: ewaeu

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

Każdego roku robię przetwory z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE