Konfitura z pigwy

4.5 (175 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Pyszna i zdrowa konfitura, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do gofrów i naleśników.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 kg pigwy warzonej po oczyszczeniu
    2 kg cukru
    4 goździki
    1 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwę myjemy, kroimy na 4 części i oczyszczamy z pestek i białej skórki. Owoce zalewamy taką ilością wody aby całkowicie zakryła owoce wrzucamy goździki i gotujemy aż owoce będą miękkie. 1 litr wody zagotowujemy z cukrem i dodajemy osączone owoce. Pigwę odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie owoce wyjmujemy z syropu, syrop zagotowujemy, następnie owoce wkładamy do syropu i znowu zagotowujemy. Odstawiamy na 30 minut. Tę czynność powtarzamy jeszcze 3 razy. Po tym czasie konfiturę wkładamy do suchych i czystych słoików, zakręcamy zakrętki i odstawiamy do góry dnem aby wieczka się zassały.

Porady

Należy przestrzegać kilkukrotnego zagotowania gdyż konfitura z każdym gotowaniem staje się gęstsza i szkląca. Aby konfitura była bardziej gęsta można do niej dodać 1 żelfiks.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować