KONFITURA Z PIGWY

  • wyświetlono: 1750 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Doskonały dodatek do jesiennej czy zimowej herbaty :)

PolskaGotuje
  • 5 porcje
  • Łatwy

Składniki


- pigwa: 1.2 kilograma
- cukier: 1 kilogram
- woda: 2 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

KONFITURA Z PIGWY

  • 1. Potrzebujemy dobrze naostrzonego noża, bo pigwa jest twardym owocem.
    Owoce dokładnie myjemy, zostawiamy skórkę.
    Przekrawamy je na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałeczki.

    Pokrojoną pigwę wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier, zagotowujemy.
    Zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem dobre półtorej godziny aż owoce staną się
    szkliste, półprzeźroczyste i czerwone.

    Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.
    Pysznej herbatki!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimacukierjesieńdo herbatypigwakonfituraszklanka wody

Komentarze

Podobne przepisy

Marmolada z pigwy

Dodane przez: edytaha

Marmolada z pigwy

Trochę pracy jesienią, a zimą,...

Syrop z pigwy z miodem

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Syrop z pigwy z miodem

Syrop z pigwy z miodem. Uodparnia...

image-09ew622

Dodane przez: wiesiołek

Dżem z pigwy i mango

Od dawna z pigwy jak również z...

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

Dodane przez: ewaeu

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

Każdego roku robię przetwory z...

Konfitura z czerwonej porzeczki

Dodane przez: Ania_L

Konfitura z czerwonej porzeczki

Słodko-kwaśna konfitura, idealna...

Konfitura z kiwi i jabłek

Dodane przez: 2milutka

Domowa konfitura z kiwi

Pyszna domowa konfitura z kiwi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE